• Prijatelji

 • Radni sastanak – Direktor RAS-a Željko Sertić

  SPK radni sastanak web rez_054

  Dana 19.01.2017. Slovenački poslovni klub je organizovao Radni sastanak u In Hotelu. Gost radnog sastanka bio je direktor Razvojne agencije Srbije Željko Sertić, koji je  razgovarao sa prisutnima o uslovima poslovanja u Srbiji, slovenačkim investicijama, kao i planovima vlade za unapređenje privrednog ambijenta.

  Sastanku su prisustvovali predstavnici slovenačke Ambasade u Srbiji, na čelu sa Nj.E. Vladimirom Gasparičem kao i veliki broj članova.

  Predsednica Slovenačkog poslovnog kluba, Danijela Fišakov je zahvalivši gospodinu Sertiću na učešću u Radnom sastanku, napomenula da je organizacija ovakve razmene informacija između visokih zvaničnika državnih institucija i privrednika iz slovenačkih kompanija koje posluju u Srbiji najbolji način za poboljšanje poslovnog okruženja u Srbiji i tom prilikom posebno naglasila:

  “Klub će se potruditi da i u ovoj godini bude vaša podrška pogotovo vašem poslovanju ovde u Srbiji. I ako ćete vi biti uspešni i mi ćemo biti uspešni.”

  NJ.E. Vladimir Gasparič je poželeo privrednicima sve najbolje u novoj godini i gospodinu Sertiću i Vladi Srbije da nastave ka uspešnim reformama koje sprovode i poslednje dve godine.                                      

  Članovi SPK su gospodinu Željku Sertiću postavljali pitanja o planovima koje će vlada preduzeti u cilju podsticanja preduzetništva kao i o naporima koje ulažu u suzbijanju sive ekonomije.

  Kako je naveo, učiniće sve i da kroz svoje državne službe učini da prestupnici budu adekvatno kažnjeni za sve ono što rade, a što ugrožava poslovanje.

  ”To je jedini način da možemo da poslujemo, da širimo, otvaramo naše granice i da kroz to obezbedjujemo mnogo bolji život i standard za sve naše građane”, rekao je Željko Sertić poželevši svim članovima Slovenačkog poslovnog kluba uspešnu godinu.

  "Glavna poruka koju želim da vam prenesem u ime ministra (Gorana) Kneževića i Vlade Srbije je to da vlada nastavlja da podržava privrednike, da ste dobrodošli i da ćete svim mogućim državnim sredstvima biti zaštićeni da ostvarujete svoj profit, da sa njim slobodno raspolažete".

  Direktor kompanije Bisnode Miroslav Ekart je predstavio rezultate sprovedene analize slovenačkih kompanija u Srbiji i tom prilikom naglasio da:

  U Srbiji posluje ukupno 1.517 slovenačkih preduzeća, od kojih 605 posluje sa pozitivnim poslovnim prihodima, a 717 je sa imovinom preko 10.000 EUR. Za finansijske pokazatelje posmatrani su subjekti koji su poslovali pozitivno ili imaju imovinu veću od 10.000 EUR – takvih je 717 u 2015.god. i 726 u 2014.god. Prema sastavu ima 1510 privrednih društava i preduzetnika  i 9 finasijskih institucija, sa prosečnom finansijskom ocenom „C“ i dinamičnom ocenom + (mala verovatnoća ulaska u blokadu), a Bisnode indeks uspešnosti je +1. Bitno je naglasiti da je kod slovenačkih  kompanija u Srbiji poslovna dobit rasla čak 48%, dok je prihod porastao 22% (2014/2015).”

  Ivana Bezarević, izvršna urednica poslovnog portala eKapija predstavila je rang listu slovenačko-srpskih investicionih priča, koje su izazvale najveće interesovanje i čitanost na eKapiji u prethodnoj godini.

   ͈Sumirajući 2016., primetno je da se sve više srpskih kompanija odlučuje da investira u Sloveniji, poput Comtrade-a, AIK banke, Delta holding-a, dok sa druge strane slovenačke firme ostaju među najvećim investitorima i promoterima Srbije. Posebno ohrabruje što slovenačke kompanije koje već posluju u Srbiji nastavljaju da investiraju ovde šireći svoje kapacitete, potvrđujući time da je Srbija za njih dobro poslovno okuženje. Kompanije iz dve zemlje su se angažovale i na zajedničkim projektima, ujedinjenim nastupima na trećim tržištima, a veliku ulogu u osnaživanju ekonomija dve zemlje ima i razmena iskustva – naročito evropsko iskustvo slovenačkih kompanija koje prenose partnerima u Srbiji.”

  dynamicweb |Copyright © 2013 SPK Beograd | All rights reserved. | Tel.: +381 11 22 52 590 | klub@spk.rs